En effekt av utbrändhet för min del har varit en närmast total handlingsförlamning inför vissa saker som istället blir till projekt. Bland det som hamnar i projektkategorin är ”att betala räkningar”. Det är tyvärr något som man inte kan skjuta upp hur länge som helst, men det är inte säkert att ens tanken på alla kravbrev gör att man ”orkar” ta tag i det. För jag vet ju att jag orkar, egentligen, jag vet till och med att det inte tar mer än tio-tjugo minuter att göra det, när jag väl satt igång. Men likväl… det tar stopp innan jag kommit till genomförande.
Det här är naturligtvis inte en isolerad händelse, utan i stort sett allt jag ska göra som tar mer än fem minuter (eller snarare mindre) i sträck blir till ett projekt. Resultatet i de flesta fall blir bara ett. Jag genomför inte projektet, utan somnar ifrån det, glömmer det, eller vägra r ta itu med det. Men jag vet: att jag måste, att inget blir gjort av sig själv och alla andra snusförnuftiga tillmälen som man får från omgivningen.
Men det här med att betala räkningar, det är ett kapitel för sig. Man kan inte skjuta upp räkningsbetalningen. Den måste in. Men eftersom det är ett projekt, så blir även den månatliga ekonomiska genomgången liggande varje månad. Jag känner idag till de flesta av inkassobolagen vid namn, något som jag alls inte är speciellt stolt över att veta. Men idag köps förfallna fakturor upp av inkassobolag, som lever på extra avgifter och pålägg. Och ju mer tilltrasslade betalgångarna blir, ju jobbigare blir det även för ”normala” människor att hantera de ekonomiska transaktionerna varje månadsskifte. Fakturorna skickas allt snabbare vidare till inkasseringsbolag, som inte har någon direkt kontakt med kunden, utan bara lägger på sin inkassoavgift och påminnelseavgift.
Är man då till allt på råga utbränd, så blir de här problemen etter värre. Och efter några månader med missade och försenade betalningar försvinner även översikten över vad som ska betalas när.
Det värsta är att i ett utmattningstillstånd med tillhörande depression så bryr man sig inte längre. Världen passerar förbi någon annanstans, medan man har fullt upp med att försöka hantera problemet med att ta sig ur sängen, eller att handla mat för dagen. Och även om man inte har ekonomiska problem, så är risken stor för att man till slut hamnar hos kronofogden. Och det är helt i onödan. För det skulle gå så enkelt att undvika det här om man bara förstod hur det fungerar från myndigheternas håll.
Jag kan själv absolut inte klaga på den direkta hjälp jag fick när jag blev utbränd. Jag blev sjukskriven och omhändertagen av både min arbetsgivare, företagshälsovård och försäkringskassan. Jag fick hjälp med psykolog, arbetsterapeut och avlastning under återgången till arbete. Så på det medicinska och arbetsmässiga planet så finns inget att klaga på. Inget alls.
MEN, jag var lämnad helt själv med alla vardagsuppgifter. Då var jag ensamstående med en tonårsdotter boende på halvtid. I efterhand kan jag inte förstå att jag inte hamnade i en värre situation än jag gjorde då. Allt var projekt, och de obehagliga projekten sköts framåt hela tiden tills dess att jag insåg att jag måste ta tag i räkningarna (en del hade jag förstås tappat bort, vid det tillfället). Räkningarna blev betalda en vecka eller två försent (ungefär när de första påminnelserna började droppa in). En del företag skickade snälla påminnelsebrev som frågade om jag inte hade glömt något (vilket jag ju hade). En del företag och de flesta myndigheter skickade ganska tråkigt formulerade påminnelser som hotade med inkasso om betalningen inte kom in på en gång!
Men jag kämpade på; hur vet jag inte, men det gick på något sätt. Men även idag har jag räkningsångest som ett kvarstående problem. Min tanke går däremot till alla andra som inte får någon hjälp, och som kanske är värre drabbade än jag var. De som kanske redan har en dålig ekonomi innan sjukskrivningen. Alla de som börjar sålla inbetalningarna på olika sätt, inte alltid helt rationellt. För i den situationen tänker man inte längre rationellt. Man flyter i många fall bara med minsta motståndets lag. Att prioritera räkningar är för jobbigt. Att ta kontakt för att försöka reda ut situationen innan den gått för långt är för jobbigt.
Så vad skulle kunna hjälpa en person i den situationen som jag var? Jag har länge funderat på om man inte i den situationen skulle kunna ha behov av en god man som hjälper till att sköta det löpande flödet av räkningar och formella brev. Någon som kan sköta de formella kontakterna med sjukvård och försäkringskassa. Men vid eftertanke har jag insett att en god man på något sätt blir för mycket. Man blir mer eller mindre omyndigförklarad när man får en god man. Man kanske inte heller vill att någon annan ska få full insyn och kontroll över ens ekonomi. Man kan ju fortfarande tänka själv (om än kanske inte i full kapacitet).
Häromdagen fick jag dock höra talas om en mycket bättre lösning. Det finns en formell roll som hamnar nästan perfekt i sådana här situationer, nämligen rollen som ”ombud”. Det är en person som får en uttrycklig tillåtelse att agera för den personen och hjälpa till i kontakten med myndigheter och andra organisationer eller företag. Personen har ett bemyndigande att sköta detta för personens räkning, men utan att personen i sig har avsagt sig sin egen möjlighet att agera. Ett ombud kan även hjälpa till med att ge personen en ”knuff” för att göra saker (som t.ex. att betala räkningar och deklarera) och påminna om när saker behöver göras men behöver inte agera mer än som ett stöd för personen att göra det.
Jag hade haft stor nytta av att ha en person som kom hem till mig i slutet av varje månad och hjälpte mig bara genom att sitta med när jag skulle betala mina räkningar, en person som kom och la deklarationsblanketten framför mig, och såg till att jag deklarerade innan det var försent.
Jag tror att när någon blir utbränd så skulle en av de viktigaste återhämtningsåtgärderna vara att man fick ett erbjudande om en sådan här typ av hjälp, inte bara nämnt i förbifarten, utan som en del av behandlingen, återkommande med periodiska intervaller. Man är nämligen sällan mottaglig i de tidiga stadierna av behandlingen. Då går allt bara ut på att överleva själv. Ingen annan ska blanda sig i det hela. Men efter ett tag kan man ledas till att öppna sig för att få hjälp med saker. Men det är tyvärr ett arbete i motvind för den som ska behandla en person med utmattningssyndrom.
Idag finns inget sådant stöd tillgängligt, men jag tror att det skulle vara en mycket viktig åtgärd. Även om man inte anser att det är motiverat ur ett individperspektiv (det kostar för mycket), så skulle det vara det ur ett samhällsperspektiv genom att det leder till färre ekonomiska problem och kanske även personliga konkurser. Utöver det, så tror jag att det också skulle vara bra ur ett tillfrisknandeperspektiv, eftersom det är en stor stressfaktor när man tappar greppet om ekonomin, och man känner hur det börjar knaka under fötterna.
Därför tror jag att ett institutionaliserat ombud (som naturligtvis kan vara en släkting eller god vän som man litar på) skulle vara en viktigt faktor för att hjälpa personer tillbaks, utan att samtidigt omyndigförklara dem.
Intressant att du tar upp detta ämne just nu. Jag har förvisso en man som drar ett extremt tungt lass här hemma men att vara sjukskriven är som att bedriva ett eget företag i sig själv – utöver vardagsaktiviteterna – och man lever i samordningshelvetet. Jag snubblade också över ordet personligt ombud för ett tag sedan och bestämde mig för att ringa och fråga om jag kunde få hjälp därifrån. Hon lät mycket tveksam och hade ingen aning om utmattning ingick i deras målgrupp – på frågorna hon ställde förstod jag att hon aldrig mött någon utmattad. Hon pratade med kollegor och de var fortfarande tveksamma – de behövde göra en djupintervju innan de kunde besluta om jag kunde få hjälp – sådant som min energi bara inte räcker till. Nyfiken som jag är googlade jag och hittade ett dokument på deras egen hemsida som faktiskt visade att utmattning ingick i deras målgrupp tydligt och klart. Längre har jagvinte kommit i processen – orkar inte driva något som jag iofs skulle ha rätt till men där personerna som skulle hjälpa mig inte har någon förståelsr för utmattning.
Har skrivit om det här i min blogg. http://livetsbilder.blogspot.se/2014/02/inte-sa-kontextlost-i-alla-fall.html
Med vänlig hälsning, Malin
Tankeöverföring? Precis exakt detta har även jag funderat på. Ett slags ombud/stödperson som är en extra hjärna som hjälper till att puffa och hålla reda på lagar och reglementen som man själv i stort sett är oförmögen till som utbränd.
Följer din blogg och känner igen mig i nästan precis allt.
Du har verkligen en fantastisk förmåga att beskriva hur “underligt komplicerat” ens liv blir, och hur utmattningen “smyger” sig på en, att man slutar att lita på sin egen förmåga och mående från dag till dag. Verktyg till att “klara” sig utan förtvivlan finns inte, oron över hur mycket man klarar idag oavsätt avslappningsövningar, vila, positivt tänkande mm. så kräver livet “full” koncentration, vilket man inte har.
Alla de som har “hand” om oss m.fl.borde läsa din blogg, om de ens då kan sätta sig in i vår situation, för som du beskriver det är det ju, med viss skillnad från en individ till annan och hur länge “man kämpat emot” .Posttraumatiska besvär dyker ju också upp, i vart fall hos mig, som man tror sig ha “klarat” . Tror även hur mycket bättre man än blir så kommer det att besvära en livet ut, hjälpen att “komma tillbaka” är alltför bristfällig och man är väldigt ensam utsatt åt sitt öde.
Tack för din blogg ❤ gör att det inte känns så ensamt att känna som man gör, tvivlar ju ibland om man mist förståndet helt… Kram på Dej !!!!
Även om jag inte heller orkar driva allting själv när det gäller vården, så tror jag aldrig att jag skulle klara av att lämna över till en vilt främmande människa. Den enda jag skulle lita på i det avseendet skulle i så fall vara min särbo.
Jäklar vad bra du beskriver hur det är med ¨projekten¨ som är oöverstigliga! Jag kommer ihåg en gång när jag skulle försöka komma igång att röra på mig fysiskt och jag skulle ut och åka skidor…Jag höll på i minst tre timmar för att bara få på mig kläderna och ta mig ut genom dörren. Jag stannade och höll på att vända ett otal gånger men fick till slut på mig skidorna och gav mig i väg, Jag kom ca 300 m och insåg slutligen att det inte gick så jag vände och åkte hem igen…
Det finns ju liksom ingen motor för att göra något. Man sitter på soffan och tänker¨Nu ska jag göra ¨det¨…eller ¨det¨, men ingenting händer.
Räkningarna; jag känner igen allt du skriver. Jag finns hos Kronofogden och hos alla möjliga inkassoföretag, men inte orkar jag bry mig när jag knappt ens kommer ur sängen..Du beskriver det så bra och det är så skönt att du sätter ord på det obegripliga och att vi kan känna att vi inte är ensamma! Tack
Och ombud är en jättebra ide. Jag har också funderat på hur man skulle kunna få hjälp. Det finns ju konsumentrådgivare i kommunerna men de har inte tid. Vi har en i min kommun men hon har bara en tjänst på 25%. Jag fick träffa henne två ggr och vi hann väl sprätta upp några kuvert men det räckte inte för att få ordning på allt.
Ombud är en jättebra idé, jag tror att det redan finns i vissa kommuner. Jag vet att min kurator nämnde något om det, men jag var inte mottaglig för det då så jag lyssnade inte riktigt. Precis som du skriver så är det något som bör tas upp vid ett flertal tillfällen på grund av de olika stadier man går igenom. När detta togs upp så snurrade karusellen väldigt fort och all min kraft gick till att hålla i mig, så jag sa bara ”Mmmmm… det låter ju jättebra”.
Jag blir ledsen och frustrerad när jag hör talas om institutioner som skall finnas där som en slags ”expert-hjälp” och sen vet dom inte ens om det. Första gången jag brakade ringde jag efter mycket om-och-men till psykakuten i kommunen jag bodde i. Jag fattade inte vad det var som hände, jag föll pladask ner från en stege när jag höll på att hänga upp gardiner, på golvet vart jag kvar i skrikande gråtattack. Samtidigt snurrade det i skallen ”vad händer, vad händer?” Jag grät i ett par dagar och sedan lyckades jag få kraft för att ringa…. jag visste ju inte vem, vart eller varför så det blev psykakuten.
Där frågade dom om jag ville ta livet av mig. -Va? Näeh.. uhh…. näehhh.. Jag vet inte…. men det är ju något som är jättefel med mig! ”Då får du ringa tillbaka på Torsdag mellan 08,00-08,30, då har vi telefontid”. Jag skrek rakt ut, allt jag orkade, slog sönder telefonen och ramlade ner på golvet igen. Någon vecka efter detta ringde jag en privat psykolog, gick dit två gånger, hon skrev ut Zoloft åt mig och när vi pratade så ville hon hela tiden styra till att jag hade alkoholproblem(?!)
Det är så många som mår så här nu, jag hör talas om fler och fler…. Lösningen till det hela verkar vara medicin enligt de flesta läkare, vilket är så synd. När man hamnar i det här så tror man ju det själv också… Jag tar den här medicinen i 4 veckor… sen e jag frisk – Fit for fight! (Asgarv) När jag börjar tänka på alla som är i samma sits och alla de olika ”orsaker” plus syndrom som alla har så skulle vi behöva en helt ny institution med specialister enbart inriktade på det här problemet.
Förstå mig rätt när det gäller medicinen… Jag är absolut inte emot den, hade jag inte fått medicin andra gången jag brakade så hade jag inte setat här idag. Den hjälper MÅNGA att få orken att leta efter rätt hjälp, men vad jag menar är att det är absolut INGET botemedel.
Ha en underbar alla ❤ dag!